Noutati
Bucuresti
799 Lei
23 Iul 2022
Bucuresti
449 Lei
25 Feb 2022
Bucuresti
550 Lei
14 Apr 2022
Recomandari
Bucuresti
699 Lei
17 Sept 2022
Bucuresti
700 Lei
19 Iunie 2021
Bucuresti
599 Lei
24 Sept 2022
Articole
23.06.2021

Despre părinţi, copii și emoţii

Cei mici, la fel ca și adulţii experimentează tipuri diferite de emoții, adesea negăsind cuvintele potrivite pentru a le exprima. Poate plânge când e supărat sau poate arunca jucăriile când e furios.
Citeste tot
23.06.2021

Rubrica de lectura - care dintre cele 3 titluri te atrage cel mai mult?

Luna aceasta am acordat mai mult timp cititului. Am „deschis” cel puţin trei cărţi pe care dorim să le menţionă în rubrica de lectură. Prima dintre ele este “ABC-ul psihopatului de succes”
Citeste tot

Norman Doidge - Creierul Vindecător

Multă vreme savanţii și medicii au crezut că ţesutul cerebral nu este capabil să se regenereze. Ulterior, cercetările, studiile și milioanele de pacienţi din întreaga au demonstrat deja că suferinţele cauzate de afecţiuni grave, precum scleroza în plăci, boala Parkinson, atacurile cerebrale sau tulburările din spectrul abilităţilor cognitive pot fi înlăturate sau ţinute sub control datorită unui CREIERULUI VINDECATOR.

In luna iulie am descoperit cartea doctorului Normal Doidge - „Creierul Vindecător. Miracolul Neuroplasticităţii”. Nu a fost o descoperire întâmplătoare, suntem mereu în căutare activă de lecturi care să ne descopere secretele măreţului creier. Cartea prezintă o descoperire fundamentală și anume capacitatea acestuia de a se vindeca și este scrisă de unul dintre liderii mondiali ai neuroplasticităţii.  Cartea este scrisă într-un limbaj accesibil și are presărate exemple ce o fac cu atât mai atractivă. Totuși, ce ne-a plăcut cel mai mult este posibilitatea de a extrage strategii de neurostimulare ce ne-ar putea ajuta să ameliorăm declinul cognitiv sau să îmbunătăţim. Astfel, vă prezentăm câteva dintre ele și vă asigurăm că sunt la îndemâna fiecăruia dintre noi:

„Mersul pe jos, atât de firesc și de banal, nu este o tehnica neuroplastică high-tech, dar constituie totuși una dintre cele mai eficiente activităţi neuroplastice. Când mergem pe jos într-un ritm rapid, indiferent de vârstă, producem celule noi în hipocamp, o regiune cerebrală esenţială în transformarea memoriei de scurtă durată în memorie de lungă durată. Practicarea unei activităţi sportive dinamice sau parcugerea zilnică a cel puţin 3 kilometri pe jos s-au dovedit a fi mijlocul cel mai eficient de diminuare atât a riscului de declin cognitiv cerebral, cât și a riscului de demenţă. Mai mult chiar dacă nu suferim de demenţă, se știe azi cu certitudine că exerciţiul fizic ajută la o bună prezervare a funcţiilor cerebrale.”
„O alimentaţie sănătoasă cu trei sau patru porţii de legume și fructe pe zi, menţinerea unei greutăţi normale, un consum redus de alcool și renunţarea la fumat sunt alţi factori ce favorizează sănătatea celulară globală a neuronilor și celulelor gliale” (celulele ce au rolul de susţinere a neuronilor, de hrănire, de transmitere a influxului nervos.

„Imensa putere de vindecare a luminii a rămas ascunsă ochilor timp de multe milenii. În 1984 dr. Norman Rosenthal de la Institutul Naţional al Sănătăţii canadian a dovedit că unele depresii nervoase pot fi vindecate prin expunerea pacienţilor la soare. În 2002 a fost descoperită o cale nervoasă secundară de la retină la creier, dar cu o funcţionalitate foarte diferită. Alături de celulele retinei (bastonașe și conuri) care ne permit să vedem, au fost descoperite și alte celule fotosensibile care utilizează un traseu neuronal distinct, situat tot în nervul optic, pentru a trimite semnale electrice unui ciorchine de neuroni care ne reglează ceasul biologic. Zestrea noastră genetică ne amintește că craniul, oricât de dur ar fi, nu este o cutie etanșă, și că a evoluat pentru a evalua în permanenţă cantitatea de lumină și pentru a interacţiona cu ea”.


Lucruri simple, mișcare, renunţarea la anumite vicii, mâncarea sănătoasă și expunerea la lumină ne pot ajuta creierul. Acestea nu sunt singurele elemente, te invită să citești această poveste fascinantă a creierului vindecător.


Lasa un comentariu
Nu exista opinii la acest produs
Recomandari